matka rządzi matka radzi matka nigdy cię nie zdradzi

Ale jaja.

Odkryliśmy jajka przepiórcze dzięki babci i teraz jemy już tylko takie! Wyglądają uroczo i  mają pięknie “umaszczoną” skorupkę. Są bardzo dobre i zdrowe.  Mają bogatszy skład niż  jajka kurze. Zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Dostarczają nam żelaza, miedzi, przyswajalnego fosforu, karotenu i witamin z grupy B.  Można przyrządzić wiele ciekawych potraw z nimi w roli głównej, tak jak z jajka kurzego- sałatki, tosty, jajecznice, zupy, pasty, mini kanapeczki na puperniklu.  Można je pomalować i włożyć do wielkanocnego koszyczka. Białko tych jajek nie uczula. Podobno dzięki nim wzrasta odporność organizmu. Macio uwielbia je “precyzyjnie” obierać ze skorupki, a potem wcinać. Przepiórcze jajka na miękko gotujemy 1-1,5 min, a na twardo gotujemy 3-4 minuty. Trzy jajka przepiórcze to jedno jajko kurze.  Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: